încărcător

Tonometrie non-contact

oftalmologie Tonometrie non contact
Tonometria non-contact, adesea numită “tonometrie cu puf de aer” sau “NCT” (Non-Contact Tonometry), este o tehnică utilizată pentru a măsura presiunea intraoculară (PIO) fără a avea contact fizic cu suprafața ochiului. Presiunea intraoculară este un factor important în diagnosticul și monitorizarea glaucomului. Iată cum funcționează și ce implică această procedură:
 1. Funcționare: Aparatul emite un scurt puf de aer către corneea ochiului. Răspunsul corneei la acest puf de aer este detectat și transformat într-o valoare numerică care reprezintă presiunea intraoculară.
 2. Procedura: Pacientul se așează cu capul pe un suport special și priveste în interiorul dispozitivului. Este posibil să i se ceară să se uite la o lumină sau la un obiect specific în timpul măsurării. Un puf scurt de aer este trimis către ochi, iar corneea răspunde prin îndoire ușoară. Acest răspuns este detectat și analizat de dispozitiv pentru a determina PIO.
 3. Beneficii:
  • Fără contact: Nu există riscul contaminării sau al infecției, deoarece nu se utilizează instrumente care intră în contact cu ochiul.
  • Rapid și ușor: Procedura este rapidă și, deși poate fi ușor neconfortabilă datorită senzației de puf de aer, este de obicei bine tolerată de majoritatea pacienților.
  • Nu sunt necesare picături anestezice: spre deosebire de unele alte metode de tonometrie, NCT nu necesită anestezia locală a ochiului.
 4. Dezavantaje:
  • Poate fi mai puțin precisă: în comparație cu metoda Goldmann (considerată standardul de aur în tonometrie), NCT poate fi uneori mai puțin precisă sau consecventă.
  • Senzație neplăcută: Deși procedura este rapidă, unii pacienți pot găsi puful de aer ca fiind ușor deranjant.
Este important ca orice măsurătoare a presiunii intraoculare să fie interpretată în contextul unei evaluări oftalmologice complete. Dacă se suspectează glaucomul sau dacă există alte preocupări legate de PIO, este posibil ca medicul să utilizeze mai multe metode pentru a confirma măsurătorile.