încărcător

Prescriptie ochelari/lentile de contact

Prescriptie ochelari sau lentile de contact
Prescriptie ochelari sau lentile de contact
Prescripția pentru ochelari sau lentile de contact reprezintă un document emis de un medic oftalmolog sau optometrist, care specifică corectările necesare pentru a îmbunătăți vederea unei persoane. Ea detaliază puterea lentilelor necesare pentru a corecta vederea fiecărui ochi în parte. Iată o descriere a elementelor tipice pe care le-ar putea conține o prescripție pentru ochelari sau lentile de contact:
  1. Pacientul: Numele și datele de identificare ale pacientului.
  2. Data: Data când a fost efectuată examinarea și prescripția a fost eliberată.
  3. OD (Oculus Dexter) și OS (Oculus Sinister): Acestea sunt termeni latini care se referă la ochiul drept (OD) și ochiul stâng (OS).
  4. Sfera (SPH): Acesta reprezintă puterea lentilei în dioptrii și poate avea un semn pozitiv (+) pentru hipermetropie sau un semn negativ (-) pentru miopie.
  5. Cilindru (CYL) și Ax (AXIS): Aceste valori se referă la astigmatism. Cilindrul indică gradul de astigmatism, iar axa indică orientarea (în grade) a astigmatismului.
  6. Adiție (ADD): Este o valoare utilizată pentru presbiopie, adică necesitatea unei corecții pentru vederea de aproape. Se adaugă la prescripția de bază pentru vederea de departe pentru a oferi o corectare optimă atunci când se citesc sau se fac alte activități de aproape.
  7. Prisma: Utilizată pentru a corecta deviațiile oculare sau pentru a alinia viziunea dintre cei doi ochi. Valorile prismei sunt exprimate în dioptrii prismatice (Δ).
  8. Diametru (DIA) și Bază (BC) pentru lentile de contact: Diametrul se referă la mărimea globală a lentilei de contact, în timp ce baza se referă la curba lentilei. Aceste măsurători sunt esențiale pentru a asigura potrivirea corectă a lentilei de contact.
  9. Material sau tipul lentilei: Pentru lentile de contact, prescripția ar putea specifica materialul sau tipul de lentilă, cum ar fi “lentile zilnice”, “lentile torice” sau “lentile multifocale”.
  10. Data expirării: Multe prescripții au o dată de expirare, după care nu mai pot fi folosite pentru a cumpăra ochelari sau lentile de contact.
Este esențial ca pacienții să înțeleagă că prescripțiile pentru ochelari și lentile de contact pot fi diferite, deoarece designul și poziționarea lor pe sau în apropierea ochiului nu sunt identice. De aceea, este important să se obțină prescripția corectă pentru tipul de corectare optică dorit.