încărcător

Examen fund de ochi

Consult oftalmologic adult
Examenul de fund de ochi, cunoscut și ca oftalmoscopie sau examinare retiniană, este o procedură utilizată pentru a evalua interiorul ochiului, inclusiv retina, discul optic, vasele sanguine și alte structuri interne. Acest examen permite detectarea unei varietăți de afecțiuni, inclusiv glaucomul, degenerescența maculară, retinopatia diabetică și altele. Procedura este de obicei efectuată de un oftalmolog sau optometrist folosind un instrument numit oftalmoscop. Pasii examinării de fund de ochi:
  1. Dilatarea Pupilei: În multe cazuri, medicul va utiliza picături pentru a dilata pupila pacientului. Aceasta permite o vizualizare mai clară a interiorului ochiului. Picăturile pot face ca vederea de aproape să devină încețoșată pentru câteva ore, deci este recomandabil ca pacienții să aibă pe cineva care să îi conducă acasă după examinare.
  2. Întuneric: Examinarea se poate face într-o cameră întunecată pentru a permite pupilei să rămână dilatate și pentru a optimiza vizualizarea fundului ochiului.
  3. Utilizarea oftalmoscopului: Există două tipuri principale de oftalmoscoape: direct și indirect. Oftalmoscopul direct este mai mic și este folosit pentru a privi direct în ochi, în timp ce oftalmoscopul indirect este purtat pe capul medicului și necesită utilizarea unei lentile speciale pentru a vizualiza retina.
  4. Evaluare: Medicul va examina retina, vasele de sânge, nervul optic și zonele adiacente pentru a detecta orice anomalii sau semne de boală.
  5. Discutarea rezultatelor: După examinare, medicul va discuta cu pacientul despre orice observații sau preocupări și va recomanda tratamente sau examinări suplimentare dacă este necesar.
Este important pentru pacienții cu afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială și pentru cei cu un risc crescut de boli oculare să aibă examinări regulate de fund de ochi. Aceste controale pot ajuta la detectarea precoce a problemelor și la prevenirea pierderii vederii.